23/04/2024
15.9 C
Serres

Ευαγγελία Δούμα: Η πεζή περιπολία, ο τροχονόμος και η αστυνομία που θέλουμε!

«Ο θεσμός της πεζής εμφανούς αστυνόμευσης έχει τις ρίζες του στην αγγλική αστυνομία του 1890, και χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να μειωθεί η εγκληματικότητα στις πόλεις.

Τα επιστημονικά ευρήματα του σήμερα δείχνουν πως μπορεί οι δείκτες της εγκληματικότητας να μην μειώνονται με την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο επιτυγχάνεται η ικανοποίηση των πολιτών και η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειάς τους.

Με γνώμονα το παραπάνω δεδομένο, τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ νέες και σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης, οι οποίες έχουν σκοπό την εδραίωση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Τα σύγχρονα μοντέλα αστυνόμευσης επιδιώκουν να αναδείξουν τη φιλοσοφία που διέπει τον αστυνομικό θεσμό, ο οποίος επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τις δομές λειτουργίας του και να προβάλει το ανθρώπινο πρόσωπο της αστυνομίας στην υπηρεσία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Το κύριο χαρακτηριστικό των μοντέλων αυτών είναι η δραστηριοποίηση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας.

Barat

Στο πλαίσιο αυτών, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από την ΕΛ.ΑΣ., ειδικά για τα αστικά κέντρα, όπως αυτό του δήμου Σερρών, ένα μοντέλο ποικίλων δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει συνδυασμό πολλών και διαφορετικών ειδών δράσης.

Αυτό περιλαμβάνει εναλλαγή αλλά και ταυτόχρονη επιχειρησιακή δράση εποχούμενων περιπολιών, δίκυκλης αστυνόμευσης, αλλά και πεζών περιπολιών.

Η παρουσία των αστυνομικών στην πόλη των Σερρών είναι συνεχής, αδιάλειπτη, καθημερινή και εμφανής και έχει στόχο να διασφαλίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τη τοπική κοινωνία.

Αυτό που σήμερα όμως είναι ευρέως αντιληπτό, είναι πως η αστυνόμευση αποτελεί μια ολοένα εξελισσόμενη κοινωνική διεργασία, η οποία επηρεάζεται από τις κρατούσες στάσεις, αντιλήψεις και αξίες.


Η σύγχρονη αλληλεπίδραση της αστυνομίας με την κοινωνία και η ζύμωσή τους έχει σκοπό την αποδοχή της αστυνόμευσης με την ενεργό υποστήριξη των πολιτών.

Το σταθερό πλαίσιο διοίκησης και η εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου δεν αρκούν.

Απαιτείται συμμετοχή των πολιτών και το κυριότερο, καλλιέργεια, στον καθένα από εμάς, κουλτούρας και παιδείας.

Τα όποια έργα υποδομών και νομοθεσίας απαιτούν, τελικώς, ευρεία αποδοχή και κυρίως, βαθιά και ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας στάσης όλων μας.


Καλούμαστε να αποφασίσουμε, σήμερα περισσότερο πιο επιτακτικά από ποτέ, τι αστυνομία θέλουμε.

Να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο και τη λειτουργία της, να την αποδεχτούμε και να γίνει ο κάθε πολίτης και φορέας αρωγός του έργου και της αποστολής της.»

Τάδε έφη η κ. Ευαγγελία Δούμα, που εκτός από Αστυνομικός Υποδιευθυντής, είναι και Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Σερρών

Η απάντηση της κ. Δούμα γράφτηκε ως απάντηση σε σχόλιο του συνεργάτη μας κ. Βεζυργιαννίδη την 16-4-2021 για το άρθρο

Γιώργος Βεζυργιανίδης: Δεν υπάρχει Τροχονόμος ούτε για… δείγμα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις